اگر به دنبال راهها و روشهایی برای تشویق به درس خواندن فرزندان خود هستید باید به یکسری نکات توجه کنید. برای رفع مشکل بی علاقه بودن فرزندان خود نسبت به درس خواندن باید قبل از گرفتن هر تصمیم و یا اجرای راهحل، ابتدا بایستی به دنبال کشف دلیل به وجود آمدن آن باشید. در بین اکثر دانش آموزان بحرانهای نوجوانی و زندگی خصوصی و عدم آینده نگری از دلایل اصلی آن هستند.
- آنها در سنین مدرسه با کنجکاوی به دنبال پیدا کردن علاقه و استعداد خود همه چیز را زیر و رو میکنند و به دنبال رسیدن به یک شخصیت مستقل هستند و تلاش می کنند خود را با هر روش ممکن و هر بهانه به دیگران اثبات کنند، اما به دلیل سن کم و به تبع آن تصمیمات نادرستی که گاهی اوقات می گیرند، به مشکل میخورند و خیلی اوقات سرخورده میشوند. اینجاست که والدین باید در رفتار خود با فرزند نوجوان دقت زیادی داشته باشند و به نحوی با فرزند خود ارتباط بگیرند که خبری از امرونهی، نصیحت، کنترل کردن یا رفتارهایی از این قبیل نباشد، چراکه این موارد میتواند فرزندتان را از شما دور کند و در آینده تحصیلی و شکل گیری آینده اش تاثیرات منفی بگذارد.
- از سوی دیگر دانشآموزان در سنین پایین تصمیمات اشتباه زیادی میگیرند. مثلا به جای مطالعه و درس خواندن وقت خود را با سرگرمیهایی پر میکنند که اکثر آنها فقط جذابیت دارند و هیچ اثار مثبتی و بار علمی و آموزشی ندارند. و نصیحت هم تاثیری ندارد چون اصلا توجهی به صحبتهای شما نمی کند. تشویق به درس خواندن برای چنین افرادی کار پیچیده ای است و با رعایت نکات زیر می توانید نتیجه مطلوبی بگیرید.
1- اگر دوست دارید فرزندتان با نظم و از روی میل و علاقه درس بخواند، نباید او را به درس خواندن یا انجام دادن تکالیف خود اجبار کنید! با این کار باعث ایجاد احساس انزجار و نفرت نسبت به مدرسه در او میشوید. به دانشآموزان اجازه دهید تا در زمان مناسب سراغ تکالیف خود بروند و قدم به قدم با نظم و ترتیب خو بگیرند. توجه داشته باشید که دلایل بیعلاقگی به درس خواندن در چنین شرایطی خود را نشان میدهند؛ پس برای رسیدن به آنها تلاش کنید.
2- برای بهبود عملکرد تحصیلی و ایجاد علاقه به درس خواندن، لازم است که نیازهای اساسی فرزندتان را بشناسید. یعنی نقاط قوت و ضعف او را در درسهای مختلف شناسایی کنید و برای تقویت نقاط ضعف و تثبیت نقاط قوت، پیشنیازهای لازم را فراهم کنید.
3- همیشه شنونده خوبی باشید. فرزندان شما در این سنین بیشتر از همیشه به صحبت کردن با شما و داشتن یک تکیهگاه امن و مطمئن نیازمندند. سعی کنید تا جای ممکن پای تمام صحبتهای آنها بنشینید و بدون قضاوت کردن یا تمسخر آنها به سمت تصمیم گیریهای درست هدایت کنید. درس خواندن یکی از راههای مناسب برای رسیدن به موفقیت است؛ اما تنها راه نیست، پس به فکر استعدادهای شکوفا نشده در فرزند خود هم باشید و با توجه کردن و شناسایی آنها فضای را برای رشد این استعدادها فراهم کنید.
4- تمرکزتان روی اشتباهات و شکست هایش نباشد و او را بهخاطر آنها تا جایی که امکان دارد و زیانی به او نمی رساند، سرزنش و بازخواست نکنید. به موفقیت هایش توجه کنید تا بتوانید نسبت به فرآیند ایجاد انگیزه و علاقه در او سرعت ببخشید. یادتان باشد اهدافی که برای او تعیین میکنید باید واقعبینانه و قابل اجرا باشند. به عبارت دیگر سعی کنید آهسته و پیوسته حرکت کنید تا روند صعودی در پیشرفت تحصیلی فرزندتان مشاهده کنید.
5- به تفاوتهای فردی توجه کنید. همانطور که اثر انگشت همه ما متفاوت است، شخصیت و طرز فکرها هم تفاوت دارند. مقایسه کردن او با دوستان و همکلاسیها و یا هر کسی موجب از بین رفتن انرژی او و در گذر زمان زایل شدن خلاقیت ذهنی او به دنبال دارد. مقایسه دانشآموز را به جایی میرساند که به جای رشد خلاقیت فردی همیشه به دنبال تقلید از دیگران باشد و این اصلا خوب نیست.
6- تشویق کردن یک کودک برای درس خواندن شاید سادهتر از نوجوانان باشد. در واقع به دلیل این که در این سن و سال فرزندان تمایل زیادی به مستقل شدن ندارند، تشویق کردن و راهنمایی کردن آنها سادهتر از سایر سنوسالهاست. در ادامه راههایی برای تشویق به درس خواندن در کودکان را به شما معرفی میکنیم:
مهیا کردن فضایی مناسب برای مطالعه
کودکان اغلب رفتارهای خود را از والدین و اطرافیان خود تقلید میکنند. برای تشویق به درس خواندن یک کودک سادهترین راه این است که حداقل برای یک ساعت در روز همه اعضای خانواده مشغول به مطالعه شوند. با این کار کودک متوجه ارزش مطالعه میشود و در فضای مخصوص این کار قرار میگیرد.
علاوهبراین بهتر است که محیط درس خواندن یک کودک رنگی و شاداب باشد. فضای شاد کودک را نسبت به درس خواندن خسته و دلزده نمیکند و همیشه انگیزه برای ادامه این کار در ذهن او ایجاد میکند.
درس خواندن همراه با بازی و سرگرمی
به احتمال زیاد کودک شما با مفهوم درس و مدرسه به درستی آشنا نیست؛ به همین دلیل باید اولین تجربههای او از مدرسه و درس خواندن را با بازی و سرگرمی همراه کنید تا بتواند معنی درست درس را درک کند. یکی از موثرترین راههای تشویق فرزند به درس خواندن این است که با استفاده از محرکهایی ساده مثل تماشای تلویزیون با یکدیگر یا چند ساعتی بازی کردن در پارک، انگیزه او را برای انجام دادن تکالیف و درس خواندن بیشتر کنیم.
حق انتخاب دادن به کودک
کودکان هم با وجود این که نیاز و وابستگی زیادی نسبت به خانواده خود دارند، از کنترل شدن بیش از اندازه متنفر هستند. این کنترل کردن و اجبار برای انجام امور مدرسه آنها را از درس و مشق متنفر میکند و به جای انگیزه دادن، همه چیز را برای او سخت و طاقتفرسا میکند.
رابطه دوستانه و صمیمانه
بچهها در هیچ سن و سالی نباید از حرف زدن با والدین خود بترسند. شروع خیلی از مشکلات روحی از همین ترسهاست! ایجاد رابطه دوستانه بین والدین و فرزندان احساس تکیهگاه داشتن و حضور یک راهنمای خوب را برای آنها تداعی میکند. پس با کودکان خود دوست و رفیق باشید تا بتوانند مشکلات خود را با شما در میان بگذارند؛ به این ترتیب پیدا کردن راهحل سادهتر شده و همه کارها با کیفیت بیشتری انجام میشوند.
پیدا کردن بهترین روش یادگیری
به طور کلی نمیتوان یکی از روشهای مطالعه درسی را به عنوان بهترین روش به دانشآموزان معرفی کرد. هر فرد با توجه به تواناییهایی که دارد، روش خاص خودش را برای درس خواندن استفاده میکند. کودکان برای پیدا کردن روش مطالعه خود نیاز به کمک زیادی از سمت والدین دارند. بعضی از آنها با یک بار شنیدن مفاهیم درسی از زبان معلم خود همه چیز را یاد میگیرند. گروهی دیگر نیاز دارند تا چند بار این مفاهیم را بشنوند تا به درستی آنها را درک کنند.
این روزها که تکنولوژی پیشرفت کرده و به لطف گوشیهای همراه اینترنت همه جا در دسترس است، فیلمهای آموزشی و حتی بازیهای زیادی با هدف آموزش کودکان تولید میشوند. تمرین کردن با این برنامهها و یا دیدن ویدیوهای آموزشی از دیگر راهکارهایی است که برای تشویق کودکان به درس خواندن استفاده میشود.
تشویق کردن با هدیه و پاداش
همانطور که گفتیم هدیه دادن به کودکان میتواند یکی از بهترین انگیزهها برای درس خواندن آنها باشد. این هدیه میتواند چند ساعت بازی کردن باشد، یا کارتون تماشا کردن یا حتی خوراکیهای مورد علاقه کودک. البته باید حسابی حواستان را جمع کنید که این هدیه گرفتن برای کودک به یک عادت تبدیل نشود و همیشه توقع جایزه بابت انجام دادن هر کاری را نداشته باشد!
سخن پایانی
در این مقاله با هم همه چیز را درباره تشویق به درس خواندن مخصوصاً در کودکان و نوجوانان صحبت کردیم. با آگاهی از اطلاعاتی که با هم مرور کردیم میدانید که با کمی صبر و تحمل درس خواندن را به یک عادت برای فرزند خود تبدیل میکنید. اجرای راههای تشویق به درس خواندن به شما کمک میکند که فرزندتان را به درس و مشق علاقهمند کنید.