در حال بارگذاری ...
نوشته شده در 1 بهمن 1402، ساعت 14:52

آموزش نه شنیدن به کودک!!

خلاصه مطلب

والدین دوست دارند فرزندانشان شاد باشند و با آنها و چهره های غمگین و اشک آلود و عصبانیت های دائمی آنها مبارزه نکنند. اما....

همیشه تعیین محدودیت چالش برانگیز است و کودکان نیز به محض درگیری با این قبیل چالشها والدین را درگیر موضوعات خود می کنند. هر پدر و مادری در زمانهای مختلف با انواعی از آنها درگیر می شوند. اما مهمترین نکته در این چالشها، نحوه واکنش شما به فرزندتان از طریق این تبادل چالش است و  در انتها این تبادلات بر نتیجه چالش تأثیر می گذارد، این که چگونه فرزند خود را در حین زمان چالش راهنمایی می کنید و یا چه عکس العملی نشان می دهید، موضوع مهم و حیاتی است. برخی والدین ترس نه گفتن و جنجال را دارند تنها به این دلیل که فرزند پرخاشگری دارند، غافل از اینکه این پرخاشگری حاصل هدایت و تربیت نادرست والدین بوده است. دانستن زمان نه گفتن بخش مهمی از آموزش فرزندانتان است و ایجاد مرزهای روشن به شما در ارائه یک محیط آموزشی قابل پیش بینی و ایمن کمک می کند. توجه داشته باشید که کودکان در آینده بایستی به بزرگسالانی متعادل مسئولیت پذیر تبدیل شوند. اما متاسفانه والدین با دلسوزی نابجا و حذف چالشهایی که با نه گفتن در زندگی کودک ایجاد می شود مانع از رشد و تعالی او می شوند. چیزی که به وفور در جامعه کنونی مشاهده می کنیم و نتیجه اش هم ناگفته معلوم است!! تربیت نسلی متوقع و ناکارآمد به دور از هیچ مهارتی در عمل. استدلال والدین این است که من نمی خواهم فرزندم سختی و مشکلات را تجربه کند! این والدین در حکم تبر هستند و ناخواسته تیشه به ریشه خود می زنند!! و فرسنگها از مسیر واقعی دور شده و در دنیایی متوهم به سر می برند. چون نمی دانند با حذف چالشها از زندگی فرزندشان سدی استوار در راه استقلال شکوفایی او می سازند و مانع رشد و تعالی کودک می شوند و این امر باعث می شود تا نتواند دنیای خود را بر پایه واقعیت و با سطحی از مسئولیت و استقلال کشف کند. توجه داشته باشید که برای فرزندان مهمترین  عامل شکوفایی درگیر شدن در مباحث، گفتگوها یا چالشها در مسیر زندگی روزمره هستند و بسیار در سرنوشت و آینده فرزندان تاثیر دارد و می تواند پویایی موقعیت را از چیزی که ممکن است در ذهن منفی به نظر برسد به چیزی بسیار مثبت تر تغییر دهد.
 
آموزش نه گفتن به کودکان

«نه» گفتن اصولا کار سختی به شمار می‌آید و می‌دانیم هیچ‌کس از شنیدن پاسخ منفی خوشحال نمی‌شود؛ مخصوصا اگر مخاطب شما کودک باشد و قصد داشته باشید این کار را به‌صورت رو ‌در‌ رو با او انجام دهید. زیرا اغلب بچه‌ها در این مواقع التماس کرده، چانه می‌زنند و یا گریه ‌می‌کنند. بنابراین بعضی از والدین ممکن است برای جلوگیری از جنگ و جدل با کودکان تسلیم شوند؛ عده‌ای نیز به علت ناراحت و ناامید کردن فرزندشان احساس گناه می‌کنند، اما والدین هوشمند و توانا می‌دانند که «نه» گفتن به کودکان گاهی اوقات ضروری است و به همین دلیل به هیچ عنوان تسلیم شرایط نمی‌شوند.

نه گفتن به کودک یکی از مسئولیت‌های مهم والدین است زیرا این کلمه دو حرفی درس مهمی راجع‌ به موانع زندگی و نحوه کنار آمدن با آن‌ها به کودکان می‌دهد. این‌گونه کودک شما یاد می‌گیرد که قرار نیست همیشه همه‌چیز را به‌دست‌آورد، اما چگونه به کودکمان نه بگوییم و مهارت پذیرش نه را در خود و فرزندانمان تقویت کنیم؟ در این مقاله قصد داریم تا شما را با طریقه صحیح «نه» گفتن آشنا کنیم. همراه ما باشید.

۱.در هنگام نه گفتن قاطع باشید

صریح و محکم «نه» بگویید. نیاز به فریاد کشیدن نیست، اما سعی کنید صدای خود را به اندازه‌ای بالا ببرید که کودک به طور واضح متوجه صحبت شما شود. فریاد زدن، تنها باعث می‌شود او احساس کند بالا بردن صدا کار بدی نیست. پس دقت کنید که در هنگام اعلام مخالفت، آرام و قاطع به نظر برسید و در زمان برقراری ارتباط چشمی هرگز به کودک نخندید و حالت چهره‌ی جدی داشته باشید. از به‌کار بردن جملاتی که تاثیر نه گفتن را به حداقل می‌رساند و شانس مخالفت به کودک می‌دهد، استفاده نکنید.

۲.هنگام رد خواسته کودک توضیح مختصری به او بدهید

از آنجایی که ممکن است پاسخ فرزندتان بعد از «نه» شنیدن این باشد که «چرا نمی‌تونم این کار رو انجام بدم؟»، بهتر است با دادن یک توضیح ساده و مختصر بدون ورود به جزئیات، بحث را خاتمه دهید. ارایه یک توضیح مختصر می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا دلیل «نه» گفتن شما را متوجه شوند و آن را راحت‌تر بپذیرند.

اگر کودک اعتراض کرد، به صحبت‌هایش گوش دهید. احساس خوب شنیده شدن در کودک می‌تواند سبب شود در آینده بهتر از قوانین پیروی کند، اما به یاد داشته باشید که هرگز نباید از تصمیم خود منصرف شوید. پس ثابت قدم باشید و اگر کودک همچنان پافشاری کرد با گفتن جمله‌ی «صحبت درباره‌ی این موضوع تمام شده است» بحث را خاتمه دهید.

نه گفتن به کودک به روش صحیح

۳.هنگام نه گفتن گریه او را نادیده بگیرید

این طبیعی است که از شنیدن کلمه «نه» لذت نبرد و امتناع شما، بیشتر سبب لجبازی و گریه او شود. سعی کنید تحت تاثیر ناراحتی و گریه فرزندتان قرار نگیرید، زیرا او به زودی این موضوع را می‌پذیرد و آرام می‌شود.

اگر کودک شروع به صحبت با شما کرد، بهتر است بگویید: « این موضوع دیگر برای من تمام شده و من دوست ندارم در موردش صحبتی کنم.» با این کار کودک متوجه می‌شود که قرار نیست شما را تحت تاثیر خودش قرار دهد.

۴.در زمان نه گفتن، کمی فضا به او بدهید

اگر شروع به بدعنقی کرد، نگذارید مهر و عاطفه‌ مادری یا پدری باعث شود تا از موضع خود کوتاه بیایید. فرزند شما برای اینکه با شوک «نه» شنیدن کنار بیاید، نیاز به فضا و زمان دارد. پس به او اجازه بدهید به اتاقش یا جای دیگری در خانه برود و به تنهایی گریه کند. هرگز به دنبال کودک ندوید و عصبانیت او را تشدید نکنید. ممکن است آرام شدن او چند دقیقه تا یک ساعت طول بکشد، خوب است که از او بخواهید در این مدت از تکنیک‌های آرامش‌بخش مناسب استفاده کند و پس از کنار آمدن با “نه” شما به سراغتان بیاید.

۵.از «نه» گفتن غافل نشوید و به آن پایبند باشید

به «نه» خود پایبند باشید و به دستور خود عمل کنید! این شاه کلید طلایی در این مقاله است. تردید و یا تغییر نظر، سبب بی ارزش شمردن حرف‌هایتان در آینده برای کودک شود.

 نه گفتن به کودک سه ساله

۶.بگذارید بداند رفتار او عواقبی دارد

بگذارید کودک متوجه عواقب رفتارش شود. اگر از «نه» شما اطاعت نکرد و در نهایت کار خودش را انجام داد،  او را به خاطر عملش سرزنش کنید و احساسات خود را مخفی نکنید این کار به او می‌آموزد که اعمالش عواقبی دارد و هرگز نباید نافرمانی را ساده بگیرد. علاوه بر این این کار به آموزش مسئولیت‌پذیری به کودک نیز کمک می‌کند.

۷.هنگام نه گفتن، انتظارات خود را با او مطرح کنید

با فرزندتان صحبت کنید و به صورت واضح و محکم انتظارات خود را بیان کنید تا او بتواند رفتارهای خود را بهبود ببخشد. این مهم است که فرزندتان بداند خط قرمزهای شما چه چیزهایی است و به آن‌ها نزدیک نشود.

۸.هنگام نه گفتن آرامش خود را حفظ کنید

اگر با خشم و ناامیدی به اقدامات یا اعتراض فرزندتان واکنش نشان دهید، فقط ارزش و اعتبار حرف خود را زیر سوال می‌برید. پس اگر احساس کردید خونسردی خود را از دست داده‌اید، بهتر است سکوت کنید. اگر فرزندتان در زمان روبرو شدن یا نه شما  بیش از حد خشمگین و عصبانی می شود بهتر است علت آن را بررسی کنید. گاهی با شناسایی علت و یک اقدام کوچک می‌توان به آرام کردن کودک  و پذیرش نه توسط او کمک کرد. بعضی از مواقع، کودک تنها براساس انگیزه ذاتی خود رفتارهایی را انجام می‌دهد که مطابق میل ما نیست. در این مواقع به‌جای عصبانیت، بهتر است حواس او را با چیزهای دیگر پرت کنید.

نه گفتن به کودک با آرامش

۹ .قوانین ایجاد کنید و آنها را به اطلاع فرزندتان برسانید

فرزندتان را زودتر و به محض اینکه توانست تفاوت بین بله و نه را تشخیص دهد، از قوانین و مقررات خود آگاه کنید. در این صورت وقتی که اجازه انجام کاری را ندارد، تعجب نمی‌ کند و نتیجه را می‌ پذیرد. بگذارید فرزندتان ارزش کلمه‌ی “نه” را یاد بگیرد. سعی کنید قوانین را ساده و واضح بیان کنید.

۱۰.محدودیت‌ها را در طول زمان تغییر دهید

با بزرگ شدن کودک، محدودیت‌ها و قوانین نیز باید متناسب با سن او تنظیم گردند. یا ممکن است برای فرزندان بزرگتر نیاز باشد محدودیت‌های جدیدتری در مورد منع رفت و آمد، یا یک قانون جدید در مورد خوابیدن در نظر گرفته شود. در سنین بالاتر با کودک درباره منطق خود بحث و گفت‌وگو کنید و قوانین و محدودیت‌ها را با جزئیات بیشتری برایش شرح دهید. ممکن است همچنان در صورت لزوم «نه» بگویید، اما زمینه بیشتری برای استدلال خود فراهم کرده‌اید. در کل محدودیت‌ها و قوانین را طوری تنظیم کنید که به رشد فکری کودک کمک کند.

۱۱.سازش را در نظر بگیرید، اما بر اساس شرایط خود

فرزندتان، با توجه به سن و شخصیت‌اش ممکن است برای راضی کردن و تغییر نظر به شما مراجعه کند؛ پس به سادگی تسلیم نشوید یا سازش نکنید! بهتر است بر اساس شرایط خود تصمیم بگیرید که در مورد یک قانون یا محدودیت کوتاه بیایید و با کودک سازش منطقی داشته باشید یا همچنان به قانون پایبند بمانید.

الگو باشید و مهارت پذیرش نه را در خود تقویت کنید

مهم‌ترین نکته‌ای که در آخر باید بدانید این است که والدینی می‌توانند یک مفهوم را به فرزندشان آموزش بدهند که خود درک درستی از آن داشته باشند. اگر به عنوان بزرگسال بتوانید «نه» گفتن را از دیگران بپذیرید و درک کنید که قرار نیست همه چیز مطابق میل شما باشد، آن زمان می‌توانید متوجه ارزش «نه» گفتن شده و به کودک خود نیز «نه» بگویید. به‌خاطر بسپارید که قرار نیست همواره به کودک نه بگویید یا دائما مطابق میل کودک رفتار کنید؛ بلکه با توجه به شرایط موجود، این شما هستید که باید با کنترل عواطف خود قاطعانه عمل کنید.

آموزش نه شنیدن به کودک!!

ویراستار مدرسه
روانشناسی
1 بهمن 1402، ساعت 14:52۲۰ دقیقه مطالعه
خلاصه مطلب

والدین دوست دارند فرزندانشان شاد باشند و با آنها و چهره های غمگین و اشک آلود و عصبانیت های دائمی آنها مبارزه نکنند. اما....

همیشه تعیین محدودیت چالش برانگیز است و کودکان نیز به محض درگیری با این قبیل چالشها والدین را درگیر موضوعات خود می کنند. هر پدر و مادری در زمانهای مختلف با انواعی از آنها درگیر می شوند. اما مهمترین نکته در این چالشها، نحوه واکنش شما به فرزندتان از طریق این تبادل چالش است و  در انتها این تبادلات بر نتیجه چالش تأثیر می گذارد، این که چگونه فرزند خود را در حین زمان چالش راهنمایی می کنید و یا چه عکس العملی نشان می دهید، موضوع مهم و حیاتی است. برخی والدین ترس نه گفتن و جنجال را دارند تنها به این دلیل که فرزند پرخاشگری دارند، غافل از اینکه این پرخاشگری حاصل هدایت و تربیت نادرست والدین بوده است. دانستن زمان نه گفتن بخش مهمی از آموزش فرزندانتان است و ایجاد مرزهای روشن به شما در ارائه یک محیط آموزشی قابل پیش بینی و ایمن کمک می کند. توجه داشته باشید که کودکان در آینده بایستی به بزرگسالانی متعادل مسئولیت پذیر تبدیل شوند. اما متاسفانه والدین با دلسوزی نابجا و حذف چالشهایی که با نه گفتن در زندگی کودک ایجاد می شود مانع از رشد و تعالی او می شوند. چیزی که به وفور در جامعه کنونی مشاهده می کنیم و نتیجه اش هم ناگفته معلوم است!! تربیت نسلی متوقع و ناکارآمد به دور از هیچ مهارتی در عمل. استدلال والدین این است که من نمی خواهم فرزندم سختی و مشکلات را تجربه کند! این والدین در حکم تبر هستند و ناخواسته تیشه به ریشه خود می زنند!! و فرسنگها از مسیر واقعی دور شده و در دنیایی متوهم به سر می برند. چون نمی دانند با حذف چالشها از زندگی فرزندشان سدی استوار در راه استقلال شکوفایی او می سازند و مانع رشد و تعالی کودک می شوند و این امر باعث می شود تا نتواند دنیای خود را بر پایه واقعیت و با سطحی از مسئولیت و استقلال کشف کند. توجه داشته باشید که برای فرزندان مهمترین  عامل شکوفایی درگیر شدن در مباحث، گفتگوها یا چالشها در مسیر زندگی روزمره هستند و بسیار در سرنوشت و آینده فرزندان تاثیر دارد و می تواند پویایی موقعیت را از چیزی که ممکن است در ذهن منفی به نظر برسد به چیزی بسیار مثبت تر تغییر دهد.
 
آموزش نه گفتن به کودکان

«نه» گفتن اصولا کار سختی به شمار می‌آید و می‌دانیم هیچ‌کس از شنیدن پاسخ منفی خوشحال نمی‌شود؛ مخصوصا اگر مخاطب شما کودک باشد و قصد داشته باشید این کار را به‌صورت رو ‌در‌ رو با او انجام دهید. زیرا اغلب بچه‌ها در این مواقع التماس کرده، چانه می‌زنند و یا گریه ‌می‌کنند. بنابراین بعضی از والدین ممکن است برای جلوگیری از جنگ و جدل با کودکان تسلیم شوند؛ عده‌ای نیز به علت ناراحت و ناامید کردن فرزندشان احساس گناه می‌کنند، اما والدین هوشمند و توانا می‌دانند که «نه» گفتن به کودکان گاهی اوقات ضروری است و به همین دلیل به هیچ عنوان تسلیم شرایط نمی‌شوند.

نه گفتن به کودک یکی از مسئولیت‌های مهم والدین است زیرا این کلمه دو حرفی درس مهمی راجع‌ به موانع زندگی و نحوه کنار آمدن با آن‌ها به کودکان می‌دهد. این‌گونه کودک شما یاد می‌گیرد که قرار نیست همیشه همه‌چیز را به‌دست‌آورد، اما چگونه به کودکمان نه بگوییم و مهارت پذیرش نه را در خود و فرزندانمان تقویت کنیم؟ در این مقاله قصد داریم تا شما را با طریقه صحیح «نه» گفتن آشنا کنیم. همراه ما باشید.

۱.در هنگام نه گفتن قاطع باشید

صریح و محکم «نه» بگویید. نیاز به فریاد کشیدن نیست، اما سعی کنید صدای خود را به اندازه‌ای بالا ببرید که کودک به طور واضح متوجه صحبت شما شود. فریاد زدن، تنها باعث می‌شود او احساس کند بالا بردن صدا کار بدی نیست. پس دقت کنید که در هنگام اعلام مخالفت، آرام و قاطع به نظر برسید و در زمان برقراری ارتباط چشمی هرگز به کودک نخندید و حالت چهره‌ی جدی داشته باشید. از به‌کار بردن جملاتی که تاثیر نه گفتن را به حداقل می‌رساند و شانس مخالفت به کودک می‌دهد، استفاده نکنید.

۲.هنگام رد خواسته کودک توضیح مختصری به او بدهید

از آنجایی که ممکن است پاسخ فرزندتان بعد از «نه» شنیدن این باشد که «چرا نمی‌تونم این کار رو انجام بدم؟»، بهتر است با دادن یک توضیح ساده و مختصر بدون ورود به جزئیات، بحث را خاتمه دهید. ارایه یک توضیح مختصر می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا دلیل «نه» گفتن شما را متوجه شوند و آن را راحت‌تر بپذیرند.

اگر کودک اعتراض کرد، به صحبت‌هایش گوش دهید. احساس خوب شنیده شدن در کودک می‌تواند سبب شود در آینده بهتر از قوانین پیروی کند، اما به یاد داشته باشید که هرگز نباید از تصمیم خود منصرف شوید. پس ثابت قدم باشید و اگر کودک همچنان پافشاری کرد با گفتن جمله‌ی «صحبت درباره‌ی این موضوع تمام شده است» بحث را خاتمه دهید.

نه گفتن به کودک به روش صحیح

۳.هنگام نه گفتن گریه او را نادیده بگیرید

این طبیعی است که از شنیدن کلمه «نه» لذت نبرد و امتناع شما، بیشتر سبب لجبازی و گریه او شود. سعی کنید تحت تاثیر ناراحتی و گریه فرزندتان قرار نگیرید، زیرا او به زودی این موضوع را می‌پذیرد و آرام می‌شود.

اگر کودک شروع به صحبت با شما کرد، بهتر است بگویید: « این موضوع دیگر برای من تمام شده و من دوست ندارم در موردش صحبتی کنم.» با این کار کودک متوجه می‌شود که قرار نیست شما را تحت تاثیر خودش قرار دهد.

۴.در زمان نه گفتن، کمی فضا به او بدهید

اگر شروع به بدعنقی کرد، نگذارید مهر و عاطفه‌ مادری یا پدری باعث شود تا از موضع خود کوتاه بیایید. فرزند شما برای اینکه با شوک «نه» شنیدن کنار بیاید، نیاز به فضا و زمان دارد. پس به او اجازه بدهید به اتاقش یا جای دیگری در خانه برود و به تنهایی گریه کند. هرگز به دنبال کودک ندوید و عصبانیت او را تشدید نکنید. ممکن است آرام شدن او چند دقیقه تا یک ساعت طول بکشد، خوب است که از او بخواهید در این مدت از تکنیک‌های آرامش‌بخش مناسب استفاده کند و پس از کنار آمدن با “نه” شما به سراغتان بیاید.

۵.از «نه» گفتن غافل نشوید و به آن پایبند باشید

به «نه» خود پایبند باشید و به دستور خود عمل کنید! این شاه کلید طلایی در این مقاله است. تردید و یا تغییر نظر، سبب بی ارزش شمردن حرف‌هایتان در آینده برای کودک شود.

 نه گفتن به کودک سه ساله

۶.بگذارید بداند رفتار او عواقبی دارد

بگذارید کودک متوجه عواقب رفتارش شود. اگر از «نه» شما اطاعت نکرد و در نهایت کار خودش را انجام داد،  او را به خاطر عملش سرزنش کنید و احساسات خود را مخفی نکنید این کار به او می‌آموزد که اعمالش عواقبی دارد و هرگز نباید نافرمانی را ساده بگیرد. علاوه بر این این کار به آموزش مسئولیت‌پذیری به کودک نیز کمک می‌کند.

۷.هنگام نه گفتن، انتظارات خود را با او مطرح کنید

با فرزندتان صحبت کنید و به صورت واضح و محکم انتظارات خود را بیان کنید تا او بتواند رفتارهای خود را بهبود ببخشد. این مهم است که فرزندتان بداند خط قرمزهای شما چه چیزهایی است و به آن‌ها نزدیک نشود.

۸.هنگام نه گفتن آرامش خود را حفظ کنید

اگر با خشم و ناامیدی به اقدامات یا اعتراض فرزندتان واکنش نشان دهید، فقط ارزش و اعتبار حرف خود را زیر سوال می‌برید. پس اگر احساس کردید خونسردی خود را از دست داده‌اید، بهتر است سکوت کنید. اگر فرزندتان در زمان روبرو شدن یا نه شما  بیش از حد خشمگین و عصبانی می شود بهتر است علت آن را بررسی کنید. گاهی با شناسایی علت و یک اقدام کوچک می‌توان به آرام کردن کودک  و پذیرش نه توسط او کمک کرد. بعضی از مواقع، کودک تنها براساس انگیزه ذاتی خود رفتارهایی را انجام می‌دهد که مطابق میل ما نیست. در این مواقع به‌جای عصبانیت، بهتر است حواس او را با چیزهای دیگر پرت کنید.

نه گفتن به کودک با آرامش

۹ .قوانین ایجاد کنید و آنها را به اطلاع فرزندتان برسانید

فرزندتان را زودتر و به محض اینکه توانست تفاوت بین بله و نه را تشخیص دهد، از قوانین و مقررات خود آگاه کنید. در این صورت وقتی که اجازه انجام کاری را ندارد، تعجب نمی‌ کند و نتیجه را می‌ پذیرد. بگذارید فرزندتان ارزش کلمه‌ی “نه” را یاد بگیرد. سعی کنید قوانین را ساده و واضح بیان کنید.

۱۰.محدودیت‌ها را در طول زمان تغییر دهید

با بزرگ شدن کودک، محدودیت‌ها و قوانین نیز باید متناسب با سن او تنظیم گردند. یا ممکن است برای فرزندان بزرگتر نیاز باشد محدودیت‌های جدیدتری در مورد منع رفت و آمد، یا یک قانون جدید در مورد خوابیدن در نظر گرفته شود. در سنین بالاتر با کودک درباره منطق خود بحث و گفت‌وگو کنید و قوانین و محدودیت‌ها را با جزئیات بیشتری برایش شرح دهید. ممکن است همچنان در صورت لزوم «نه» بگویید، اما زمینه بیشتری برای استدلال خود فراهم کرده‌اید. در کل محدودیت‌ها و قوانین را طوری تنظیم کنید که به رشد فکری کودک کمک کند.

۱۱.سازش را در نظر بگیرید، اما بر اساس شرایط خود

فرزندتان، با توجه به سن و شخصیت‌اش ممکن است برای راضی کردن و تغییر نظر به شما مراجعه کند؛ پس به سادگی تسلیم نشوید یا سازش نکنید! بهتر است بر اساس شرایط خود تصمیم بگیرید که در مورد یک قانون یا محدودیت کوتاه بیایید و با کودک سازش منطقی داشته باشید یا همچنان به قانون پایبند بمانید.

الگو باشید و مهارت پذیرش نه را در خود تقویت کنید

مهم‌ترین نکته‌ای که در آخر باید بدانید این است که والدینی می‌توانند یک مفهوم را به فرزندشان آموزش بدهند که خود درک درستی از آن داشته باشند. اگر به عنوان بزرگسال بتوانید «نه» گفتن را از دیگران بپذیرید و درک کنید که قرار نیست همه چیز مطابق میل شما باشد، آن زمان می‌توانید متوجه ارزش «نه» گفتن شده و به کودک خود نیز «نه» بگویید. به‌خاطر بسپارید که قرار نیست همواره به کودک نه بگویید یا دائما مطابق میل کودک رفتار کنید؛ بلکه با توجه به شرایط موجود، این شما هستید که باید با کنترل عواطف خود قاطعانه عمل کنید.